West-Kreta blijft verrassen!

Op 8 mei 2020 opnieuw een trektocht door West-Kreta en naar het eilandje Gavdos!!

Update: Vanwege de coronacrisis is de trektocht uitgesteld en verplaatst naar 25 september.

Op 8 mei 2020 organiseert Strata weer een 15 daagse wandeltrektocht (met bagagevervoer).
Een trektocht langs de ruige zuidkust van West-Kreta met zijn vele bergkloven!
Wij maken daarbij ook een uitstapje naar het kleine eiland Gavdos ten zuiden van Kreta. 
  

De zuidkust kenmerkt zich door hoge bergen, kleine kustplaatsen en talloze bergkloven.
De kloven waren vroeger vaak de enige toegang tot het achterland maar door de lokale bevolking worden zij nu nauwelijks meer belopen. Kortom een ideaal gebied voor een wandelvakantie.

Gavdos is een klein eiland ten zuiden van Kreta en telt ongeveer 40 vaste bewoners. Het is het zuidelijkste puntje van Europa. De mensen daar hebben een hard bestaan en op Gavdos ga je terug in de tijd.
Lopend het eiland leren kennen is een aparte ervaring. Laat je verrassen!
  
Ook nu begint en eindigt de trektocht in het niet toeristische stadje Kastelli-Kissamos, onze thuisbasis.
Na een oriëntatiedag steken wij de bergen over en gaan wij naar de zuidkust. Onderweg prachtige uitzichten, vooral hoog in de bergen. In grote lijnen lopen wij via Sougia, Agia Roumeli, Korfos (Gavdos) en Loutro naar Sfakia. Op Kreta keer op keer de bergen en het binnenland in om door mooie en indrukwekkende kloven weer bij de kust terug te komen. O.a. de Samaria kloof die met 18 km de langste bergkloof van Europa is. Rustdagen zijn er in Sougia, Korfos en Kastelli-Kissamos.

Je wandelt in een kleine groep met reisbegeleiding.
Zwervend te voet is het genieten van fraaie vergezichten en diepe rivierkloven. Tegelijk is er ook aandacht voor de lokale cultuur en gaat de tocht naar plaatsen waar Doriërs, Romeinen, Arabieren, Venetianen of Turken hun sporen hebben nagelaten. De routes gaan vaak over kleine paadjes door heuvelachtig en bergachtig gebied. Je wandelt langs de zee, over bergruggen, langs hellingen met olijfbomen, door rivierdalen met kastanjebomen, langs verlaten dorpjes en door ravijnen met soms kleine beken. Het zuiden van Kreta is beduidend droger dan het noorden.
Overal zie je geiten, maar in de natuurlijke omgeving leven ook veel roofvogels waaronder de steenarend en de vale gier. Onderweg is het stevig klimmen en dalen.

Soort reis: Groepsreis; trektocht met bagagevervoer.

Doelgroep: Iedereen vanaf ca. 25 jaar met een behoorlijke wandelervaring in oneffen terrein en een goede wandelconditie. De trektocht is niet geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen. Dit geldt ook voor mensen die tijdens het lopen in oneffen terrein moeite hebben met het inschatten van hoogte en diepte.

Groepsgrootte: Minimaal 6 tot maximaal 10 personen.

Verblijf: Verblijf in tweepersoonskamers (op indeling) in eenvoudige maar goede hotels of pensions.
Wij overnachten in de plaatsen Kastelli-Kissamos, Sougia, Agia Roumeli, Korfos (Gavdos) en Loutro.
De kamers beschikken meestal over een eigen douche en toilet.
Afhankelijk van het aantal deelnemers is een eigen kamer tijdens de trektocht niet in alle plaatsen mogelijk.

Maaltijden: Ontbijt in hotel of pension. Tijdens wandeldagen lunch of lunchpakketten; op rustdagen alleen ontbijt. De trektocht is zonder avondeten.

Zwaarte van de wandeling: Middelzwaar tot zwaar; wandelingen van 6 tot 8 uur (pure looptijd). Hoogteverschillen per dag ca 400 tot ruim 1000 meter. Regelmatig stevig klimmen en dalen. In het algemeen wordt er gewandeld over landweggetjes, ezels- en geitenpaden, maar ook over ongebaande (ezels)paden.

Wandeluitrusting: Stevige en goed ingelopen bergwandelschoenen, petje, warme- en regenkleding en een klein rugzakje voor bijvoorbeeld lunchpakket en fles water.

Reisbegeleiding: Met de trektocht gaan Nederlands sprekende begeleiders mee die West Kreta goed kennen.

Vluchten: Amsterdam – Chania v.v. Lukt Amsterdam niet, dan is het Weeze (bij Nijmegen) v.v.
In het algemeen wordt er gevlogen met Transavia en Ryanair.

Voorbehoud: Strata behoudt zich het recht voor om een reis te annuleren bij onvoldoende deelname. Reeds betaalde bedragen worden dan teruggestort.